Nyheter

Klassekampen, tirsdag 26. mars 2019

Det moralske havariet

av Jon Hellesnes


"Norges deltaking i Libya-krigen har blitt behandla med fullstendig mangel på etisk alvor, skriv Jon Hellesnes."

 

Steigan.no, søndag 24. mars 2019

8 år siden Norge bombet Libya

av Terje Alnes


"19. mars 2011: Norske F-16 fly starter bombing i Libya. 588 norske bomber ble droppet, de fleste over tilfeldige mål. Dette var et avgjørende bidrag til at Libya gikk i oppløsning. Etter at Mohammar Gaddafi ble drept gikk landet i oppløsning, islamistiske bander tok over kontrollen i store deler av landet og drev forfølging av kristne afrikanere, opprettet slavemarkeder og profitterer stort på å smugle flyktninger over Middelhavet. I ettertid er det avslørt at hele krigen bygde på en serie løgner. Ingen er stilt til ansvar."


Dag og Tid, fredag 21. september 2018

Narrespelet om Libya

av Kaj Skagen


"Eit evalueringsutval leidd av tidlegare utanriksminister Jan Petersen la førre veke fram rapporten om Noregs rolle i Libya-krigen. For to år sidan, i 2016, leverte utanrikskomiteen i det britiske Underhuset ein rapport om den internasjonale intervensjonen i Libya i 2011. Komiteen var sett saman av elleve politikarar, seks av dei frå Det konservative partiet, som styrte under Libya-krigen."


Aftenposten, onsdag 12. september 2018

Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

av Nils-Inge Kruhaug, NTB


"NATOs beslutning om å bombe opprørere til makten i Libya var bygd på en løgn, mener professor Ola Tunander."


Dagsavisen, onsdag 12. september 2018

Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

av Nils-Inge Kruhaug, NTB


"NATOs beslutning om å bombe opprørere til makten i Libya var bygd på en løgn, mener professor Ola Tunander."

Aftenposten, mandag 10. september 2018

Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

av NTB


"Norges krigsdeltakelse i Libya, der norske kampfly var med på å bombe opprørere til makten i Tripoli, er nå gransket, og torsdag faller dommen."


Dagens Næringsliv, mandag 10. september 2018

Utvalg feller dom over Norges Libya-bombing

av NTB


"Norges krigsdeltakelse i Libya, der norske kampfly var med på å bombe opprørere til makten i Tripoli, er nå gransket, og torsdag faller dommen."


Abc nyheter, mandag 10. september 2018

Utvalg feller dom over Norges Libya-bombing

av NTB


"Norges krigsdeltakelse i Libya, der norske kampfly var med på å bombe opprørere til makten i Tripoli, er nå gransket, og torsdag faller dommen."


Klassekampen, torsdag 16. august 2018

Krev svar om Libya-operasjon

av Anne Kari Hinna

Intervju med Linn Beathe Esborg


"Linn Beathe Esborg var 21 år då ho reiste til Kreta og jobba med logistikk ved flybasen, som del av Nato-operasjonen Operation Unified Protector (OUP). Ho var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på."

Andresens blogg, fredag 20. juli 2018

Tretten sørgelige lærdommer av Libyakrigen

av Øyvind Andresen og Ingjerd Skagestad

Bokomtale


"Ola Tunander har skrevet den beste oppsummeringa av Libyakrigen som er kommet på norsk til nå. Boka heter «Libyakrigen. Bruken av retorikk og bedrag for å ødelegge en stat» og er både kortfatta, oversiktlig og grundig."

Resett, fredag 13. juli 2018

Dagsrevyens naive dekning av Libya-opprøret i 2011

av Lars Birkelund

Mening


"Jeg har i løpet av de siste par månedene gransket Dagsrevyens Libya–dekning i perioden 3. februar – 20. mars 2011, perioden fra opprøret i Libya begynte til NATO/Norges bombing av landet begynte, alt tilgjengelig på NRKs nettsider."


Aftenposten tirsdag 3. juli 2018

Sps nestleder: Venstres Raja er ufin og useriøs i Libya-saken

av Alf Ole Ask

Intervju med Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim


"Sps nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim reagerer sterkt på Rajas uttalelser. Sp anklager Venstre for å ha snudd i spørsmålet om hvordan Norge fattet beslutningen om å delta i bombingen av Libya."


Aftenposten, mandag 2. juli 2018

Raja: Sp må ha fått noe i retur for klarsignal om Libya-krigen

av Thomas Spence

Intervju med Abid Q. Raja

 

"Venstres Abid Q. Raja mener Sps daværende leder Liv Signe Navarsete må ha fått «noe i retur politisk» for å ha godtatt krigsdeltagelsen i Libya som partiet egentlig var sterkt imot."

Bistandsaktuelt, mandag 2. juli 2018

1000 flyktninger og migranter har druknet i Middelhavet – så langt i år

Av Espen Røst


"Bare denne helgen omkom 200 mennesker utenfor Libya. 10 000 migranter er plukket opp av den libyske kystvakten, og returnert til leire med «umenneskelige forhold» det siste halvåret."


Steigan.no, søndag 1. juli 2018

Kan det endelig bli et oppgjør med Stoltenberg om Libya?

av Pål Steigan


"Daværende leder i Senterpartiet Liv Signe Navarsete sier i et intervju med Klassekampen 30. juni 2018 at hun ble presset til å akseptere krigen mot Libya og at beslutningsprosessen var «helt uforsvarlig». Nå er det spørsmål om hva vi får vite om denne beslutningsprosessen i rapporten om Libya-krigen, som er ventet om kort tid."


Aftenposten, lørdag 30. juni 2018

Navarsete sier Stoltenberg presset Sp til å godta Libya-krigen:

- Totalt uforsvarlig

av Julie Berg Melfald

 

"Liv Signe Navarsete kritiserer beslutningsprosessen rundt Norges innsats i Libya. Hun sier Jens Stoltenberg presset Sp-ledelsen til å godta avgjørelsen."

"Også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er kritisk til beslutningsprosessen og kaller den «uakseptabel». Hun mener saken burde vært lagt fram for Stortinget."Klassekampen, lørdag 30. juni 2018

Oppgjør med Stoltenberg

av Magnus Lysberg og Anne Kari Hinna

Intervju med Liv Signe Navarsete


"I et portrettintervju i Klassekampen i dag sier daværende Senterparti-leder Liv Signe Navarsete at hun angrer på at hun aksepterte krigen, og at den norske beslutningsprosessen var «totalt uforsvarlig». Hun ble presset til å akseptere bombingen av Libya på telefon fra et hotell i Trøndelag. Nå tar Liv Signe Navarsete et oppgjør med daværende statsminister Jens Stoltenberg."


Klassekampen, lørdag 30. juni 2018

Libya-krigen

av Mari Eifring

Leder


“I portrettintervjuet i dagens avis forteller Senterpartiets Liv Signe Navarsete om sin opplevelse av hvordan vedtaket om å gå til krig mot Libya våren 2011 ble til. Hun forteller om et enormt press fra daværende statsminister Jens Stoltenberg for å få tilslutning til å sende bombefly til det nordafrikanske landet.”


Abc nyheter, fredag 25. juni 2018

Foran utvalgsrapport: Rystende uttalelser om grunnen til at Norge bombet Libya

av Thomas Vermes


"– Norges bidrag i krigen mot Libya skjedde for å gjøre Stoltenberg-regjeringen lekker for USA. Han hadde ennå ikke blitt invitert til Det Hvite Hus. Det skjedde etter Libya-operasjonene.

Det sa oberstløytnant og forsker ved Forsvarets Høgskole, Tormod Heier, etter fredag å ha hørt den libyske menneskerettighetsaktivisten Asma Khalifas historie fra bakken, om da Norge og andre Nato-land i 2011 satte inn voldsomme bombeangrep på diktatoren Gaddafis Libya.

Det skjedde på et seminar om Norges deltakelse i Libya-bombingen i regi av Rødts stortingsgruppe."

Minerva, søndag 3. juni 2018

Kritiserte Norges deltagelse i Libya-bombingen på Stortinget

av Margrete Løbben Hanssen

Intervju med Asma Khalifa


"Den libyske menneskerettighetsaktivisten Asma Khalifa forventer ikke at Norge tar særlig selvkritikk for Libya-bombingen i 2011."


Aftenposten, torsdag 31. mai 2018

Fra falske nyheter til folkemord. Disse fem spørsmålene må besvares

før Norge kan legge Libya-krigen bak seg

av Bjørnar Moxnes


"Norges deltagelse i ødeleggelsen av Libya er kanskje den vondeste politiske skandalen i nyere norsk historie. Nå kommer oppgjøret. I disse dager sluttføres arbeidet til det regjeringsoppnevnte utvalget som undersøker Norges deltagelse i Libya-krigen i 2011. Utvalget ledes av tidligere utenriksminister Jan Petersen, en av svært få norske toppolitikere som ønsket at Norge skulle delta i den ulovlige Irak-krigen i 2003. Vi skal ikke forhåndsdømme. Men det hviler et tungt ansvar på Petersens utvalg."


Steigan.no, tirsdag 29. mai 2018

Sjokkerende medieløgner i opptakten til Libya-krigen

av Hanne Nabintu Herland


"Utvalget som skal evaluere Norges deltagelse i Libya-krigen har eksaminert informasjonen som foreligger om Libya-krigen og leverer snart sin konklusjon. Storbritannia leverte sin i 2016 og undersøkelsen viste massiv feilinformasjon og Fake News fra de ledende mediene. En lang rekke avgjørende løgner ble presentert i media om Gaddafi og situasjonen i februardagene, 2011,  løgner som fungerte som portåpnere for NATOs krigføring."

Dagsavisen - Nye meninger, fredag 25. mai 2018

Hva bør vi forvente av Libya-utredningen?

av Rune Ottosen


"Jan Petersen leder en utredning som skal gjennomgå Norges militære bidrag i Libya i 2011. Utvalget legger om kort tid fram sine konklusjoner. Hva bør vi kunne forvente av dette arbeidet? Første krav må være at vi får en åpen og ærlig kommunikasjon rundt rapporten, og at alle stortingsrepresentanter viser vilje til selvkritikk i den påfølgende debatt."Bistandsaktuelt, tirsdag 15. mai 2018

Nok en krig basert på løgner

Av Bjørn Johannessen

Bokomtale


"Mens vi venter på rapporten fra utvalget som gjennomgår ulike sider ved Norges deltakelse i Libyakrigen for sju år siden kan vi glede oss over forskeren Ola Tunanders siste bok «Libyakrigen. Bruken av retorikk og bedrag for å ødelegge en stat». Boken er en videreføring av hans mange skrifter om krigen, herunder «Libyakrigets geopolitikk» fra 2012."


Dagbladet, fredag 4. mai 2018

Ny bok fra kontroversiell forsker: Løgnene om Libya

av Jan-Erik Smilden

Bokomtale


"USA, Storbritannia, Frankrike og mange av verdens massemedier får på pukkelen av den kontroversielle forskeren Ola Tunander i ny bok."Ny Tid, torsdag 5. april 2018

Libya-krigens bedrag

av Ola Tunander


"Krigen i Libya var ikke et resultat av en etterretningsfadese. Den humanitære retorikken var forberedt uker eller måneder i forveien for å rettferdiggjøre en militær intervensjon."


Klassekampen, fredag 23. mars 2018

Linker valgseier til bombing

av Yngvild Gotaas Torvik


"Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy og Libyas nå avdøde leder Muammar al-Gaddafi var gode allierte før Libya ble bombet i 2011. Korrupsjonssiktelse av ekspresident setter fyr på debatten om bombingen av Libya. Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007."